- ۲۵ شهریور ۱۴۰۰
- 2534 بازدید
- بدون نظر
اجرت المثل ایام زوجیت یا اجرت المثل زندگی مشترک از جمله حقوق مالی زن است که باید توسط مرد به وی پرداخت شود. بر اساس قانون حمایت خانواده، زن در زندگی مشترک نسبت به کارهای منزل و رسیدگی به امور فرزندان وظیفه ای ندارد. هرچند از لحاظ عرفی، زنان مبادرت به انجام کارهای منزل و رسیدگی به امور فرزندان میکنند اما از لحاظ قانونی و شرعی وظیفه ای بر عهده ندارند و میتوانند برای انجام این امور از همسر خود مطالبه دستمزد نمایند. به این دستمزد در قبال کارهای منزل و رسیدگی امور فرزندان اجرت المثل ایام زوجیت گفته میشود. چنانچه زوجین نسبت به مبلغ اجرت المثل توافق نداشته باشند، زن میتواند با مراجعه به دادگاه و دادن دادخواست مطالبه اجرت المثل تقاضای دریافت مبلغ آن را با جلب نظر کارشناسی نماید.
اجرت المثل ایام زندگی مشترک در طلاق توافقی
در طلاق توافقی لازم است که زوجین نسبت به کلیه امور مالی و غیر مالی به توافق کامل برسند. در نتیجه مبلغ اجرت المثل ایام زندگی مشترک نیز باید مورد توافق طرفین باشد. در این حالت ممکن است اجرت المثل توسط زوجه بخشیده شود و یا مبلغی تحت عنوان اجرت المثل به زوجه پرداخت گردد. از آنجایی که در طلاق توافقی همه چیز بر مبنای تفاهم و توافق طرفین است، مبلغ اجرت المثل نیز بر پایه توافق بخشیده یا پرداخت میشود.
اجرت المثل در طلاق از طرف مرد
چنانچه طلاق به درخواست زوج باشد لازم است قبل از طلاق، کلیه حقوق مالی خانم توسط آقا پرداخت شود. از جمله این حقوق اجرت المثل ایام زوجیت است. در این حالت (یعنی در صورتی که طلاق به درخواست مرد باشد و زن رضایت در طلاق نداشته باشد) مبلغ اجرت المثل توسط کارشناس تعیین میشود. البته پس از انجام کارشناسی نظریه کارشناس به طرفین ابلاغ میگردد و هر دو طرف میتوانند نسبت به تشخیص کارشناس اعتراض نمایند که در این صورت دادگاه موضوع را به کارشناس سه نفره ارجاع خواهد داد.
شرایط دریافت اجرت المثل
شرط اول: زن باید ثابت کند کارهایی که در زندگی مشترک از قبیل پخت و پز، نگهداری فرزندان، نظافت و… انجام داده است به دستور مرد بوده و به اختیار خود و با میل و رضایت باطنی انجام نداده است.
شرط دوم: بنا به صراحت قانون انجام امور مربوط به خانه باید “تبرعی” نباشد. به این معنا که از ابتدا خانم برای انجام امور یاد شده قصد دریافت مبلغی را داشته و اصطلاحاً بدون انتظار دریافت مزد آن را انجام نداده است.
بیشتر بدانید: شرط تنصیف دارایی مندرج در عقدنامه چیست؟
هزینه دادرسی اجرت المثل ایام زوجیت
هزینه دادرسی اجرت المثل ایام زوجیت زیر مجموعه دعاوی مالی محاسبه میشود. با توجه به اینکه اجرت المثل توسط کارشناس محاسبه میگردد، مبلغ دقیق مطالبه اجرت المثل در زمان تقدیم دادخواست معلوم نیست. از اینرو یک مبلغ علی الحساب (به عنوان مثال ۲۱ میلیون تومان) به عنوان مبلغ مورد مطالبه توسط زوجه درج میشود و بر همین اساس هزینه دادرسی آن محاسبه و دریافت میگردد. سه و نیم درصد از مبلغ مورد مطالبه، به عنوان هزینه دادرسی میبایست پرداخت شود.
سوالات متداول
مبلغ اجرت المثل برای همه زنان یکسان محاسبه میشود؟
بدیهی است که مبلغ اجرت المثل برای همه زنان یکسان نیست. با توجه به تحصیلات زن، طبقه اجتماعی او، محل زندگی، امکانات زندگی مشترک، تعداد فرزندان و بسیاری فاکتورهای دیگر این مبلغ محاسبه میشود.
اگر مرد توان مالی کافی نداشته باشد، باز هم باید اجرت المثل پرداخت کند؟
در صورتی که مردی توان پرداخت نداشته باشد میتواند با دادن دادخواست اعسار از پرداخت اجرت المثل تقاضای تقسیط اجرت المثل را نماید. چنانچه شرایط اعسار واقعا وجود داشته باشد، دادگاه حکم اعسار یا تقسیط اجرت المثل را صادر میکند.
اگر مردی مبلغ اجرت المثل را نپردازد آیا دادگاه حکم به جلب میدهد؟
بله چنانچه دادگاه حکم به پرداخت اجرت المثل توسط مرد را صادر کند و پس از آن اقدام به صدور اجراییه نماید، در صورتیکه یک ماه از تاریخ ابلاغ اجراییه گذشته باشد و مرد تقاضای اعسار از پرداخت اجرت المثل نکرده باشد، دادگاه با تقاضای زوجه برگ جلب صادر خواهد کرد.
دیدگاهتان را بنویسید