۱۷ آبان ۱۴۰۰
2746 بازدید
بدون نظر
وکالت در طلاق که در عرف به آن حق طلاق زن نیز گفته میشود در اصل یعنی مرد (زوج)، زوجه یا هر شخص دیگری را وکیل خود جهت انتخاب یک وکیل دادگستری جهت انجام مراحل طلاق توافقی انتخاب نموده است.
همانطور که میدانید در قانون ایران به حکم شرع، حق طلاق تنها با مرد است و زن فقط در شرایطی میتواند تقاضای طلاق نماید که دلیل موجهی از جمله عسر و حرج خود در زندگی مشترک داشته باشد. تنها راهی که زوجه میتواند از طریق آن اقدام به طلاق خود نماید داشتن وکالت در طلاق از جانب مرد است.
نکات مهم وکالت در طلاق
۱) زوج به دو شیوه میتواند وکالت برای طی مراحل طلاق از سوی زوجه را به وی اعطا نماید:
الف) از طریق شرط ضمن عقد در زمان جاری شدن عقد نکاح در سند ازدواج
ب) مراجعه به دفتر اسناد رسمی و تنظیم وکالتنامه
نکته: اگر زنی وکالت در طلاق از زوج داشته باشد به این معنی نیست که زوج (مرد) دیگر نمیتواند همسر خود را طلاق دهد. در حقیقت حق طلاق قابل واگذاری نیست.
۲) در صورتی که وکالت از طریق شرایط ضمن عقد باشد، قابل عزل نمیباشد (چون عقد ازدواج یک قرارداد لازم است). یعنی مرد بعد از عقد ازدواج نمیتواند حق طلاق زوجه را از وی بگیرد. شایان ذکر است این شرط جزو شروط ۱۲ گانه مندرج در سند ازدواج نیست و در صورت توافق طرفین باید در عقدنامه مستقلاً نوشته شود.
۳) اگر وکالت از طریق مراجعه به دفتر اسناد رسمی اخذ شده باشد مرد میتواند آن را عزل نماید مگر در شرایط زیر:
الف) وکالتنامه مدت دار باشد و زوج حق عزل را تا مدتی مشخص از خود ساقط کرده باشد.
ب) ضمن عقدی لازم، وکالت در طلاق اخذ شده باشد.
۴) در صورتی که خواهان اعمال وکالت باشید حتماً باید به وکیل دادگستری مراجعه کنید. به عبارت دیگر در صورتی که زوجه از همسر خود وکالت در طلاق داشته باشد لازم است که با مراجعه به وکیل دادگستری برای همسر خود وکیل انتخاب کند. در این صورت وکیل دادگستری وکیل مع الواسطه زوج برای طلاق خواهد بود.
نحوه تنظیم وکالت طلاق برای ایرانیان خارج از کشور
در صورتی که زوج خارج از کشور باشد جهت تنظیم وکالتنامه باید به سامانه میخک مراجعه کرده و از این طریق به همسر خود و یا هر شخص دیگری وکالت در طلاق را اعطا نماید. جهت اعمال وکالتنامه لازم است که به یک وکیل دادگستری مراجعه کنید.
بیشتر بدانید: طلاق ایرانیان خارج از کشور
سوالات متداول
در صورتی که زن، وکالت در طلاق از همسر خود دریافت کرده باشد، تکلیف مهریه چه میشود؟
در این صورت لازم است که زوجه کل یا بخشی از مهریه را بذل نماید.
دیدگاهتان را بنویسید