۹ مهر ۱۴۰۰
1811 بازدید
بدون نظر
در این مقاله قصد داریم به موضوع طلاق توافقی و مهریه یا مطالبه مهریه در طلاق توافقی بپردازیم.
لازم به ذکر است گروه وکلای دادور، مشاوره حقوقی طلاق توافقی را به صورت رایگان انجام میدهد. در صورت داشتن هرگونه سوال با ما تماس بگیرید.
شاید مهمترین مسئله مناقشه برانگیز در طلاق توافقی، موضوع مهریه باشد. تعیین مبلغ مهریه که باید پرداخت شود و نحوه پرداخت آن بسیار اهمیت دارد. مهریه میتواند بخشیده شود و یا دریافت شود و یا بخشی از آن دریافت شود. حتی ممکن است مرد مالی بیش از مهریه به زن پرداخت کند. و یا زن علاوه بر بخشش کل مهریه مال اضافه ای به مرد بدهد تا او را طلاق دهد. در اینجا پاسخ سوالات پر تکراری که همواره از مشاوران حقوقی در مورد طلاق توافقی و مهریه پرسیده میشود را خواهیم داد.
آیا در طلاق توافقی، مهریه باید بخشیده شود؟
خیر لزومی ندارد که در طلاق توافقی بخشش مهریه صورت بگیرد. این موضوع کاملاً توافقی است. البته بسیاری اوقات برای اینکه طلاق واقع شده از نوع خلع باشد حتی بخش کوچکی از مهریه به عنوان مثال ۱۰ هزار تومان توسط خانم بخشیده میشود (طلاق خلع، طلاقی است که در آن مرد حق رجوع ندارد). ولی زوجه در طلاق توافقی میتواند کل مهریه را دریافت نماید. یا بخشی از آن را بخشیده و بخشی از آن را دریافت نماید. همه چیز به توافق طرفین بستگی دارد.
بیشتر بدانید: نمونه توافق نامه طلاق توافقی
شیوه پرداخت مهریه در طلاق توافقی چگونه است؟
پرداخت مهریه میتواند به هر شکلی صورت بگیرد. این موضوع بستگی زیادی به نوع مالی که پرداخت میشود هم دارد. به عنوان مثال زنی ۱۰۰ سکه بهار آزادی مهریه دارد و مقرر گردیده است که ۲۰ سکه از آن پرداخت و الباقی بخشیده شود. ولی با توجه به اینکه مرد قصد پرداخت ریالی آن را ندارد و میخواهد به ازای ۲۰ سکه، خودرو خود را به نام زن انتقال دهد در این مورد در توافقات اولیه این موضوع قید شده و طرفین بعد از صدور رای طلاق توافقی و قبل از اجرای صیغه طلاق به دفترخانه اسناد رسمی مراجعه و انتقال مالکیت خودرو به خانم را انجام میدهند.
آیا پشیمانی بعد از بخشش مهریه امکان دارد؟
سوال مهمی که بسیار مطرح میشود این است که آیا زن میتواند بعد از بخشیدن مهریه منصرف شده و یا به قول حقوقدانان نسبت به مابذل رجوع کند؟ پاسخ این است که بله. بر اساس قانون مدنی، بذل و بخشش مهریه قابل رجوع و برگشت است. بنابراین اگر میخواهید چنین اتفاقی نیفتد باید هنگامی که توافقات خود را به دادگاه اعلام میکنید، زن حق رجوع از بذل مهریه را از خود سلب و ساقط نماید. در این صورت دادگاه در رای خود این موضوع را قید کرده و زن دیگر نمیتواند بعد از بخشیدن مهریه از آن پشیمان شود.
آیا میتوان به جای پرداخت سکه مال دیگری پرداخت نمود؟
بله. هر مالی که بابت مهریه پرداخت میشود میتوان با قیمت روز سکه معادل سازی نمود. مثلاً در توافق نامه اینگونه نوشته میشود: مهریه زوجه ۱۰۰ عدد سکه بهار آزادی است که زوجه ۷۰ عدد سکه بهار آزادی را به زوج بذل نمود و مقرر گردید زوج مبلغ ۳۰۰ میلیون تومان معادل ۳۰ عدد سکه بهار آزادی را به زوجه قبل از اجرای صیغه طلاق در دفترخانه پرداخت نماید. لذا بر اساس مثال بالا میتوان هر نوع مالی را جایگزین سکه و با معادل سازی تقریبی قیمت آن پرداخت نمود.
آیا طلاق توافقی در دوران نامزدی، مهریه دارد؟
بله. دوران نامزدی در عرف به دورانی گفته میشود که زن و شوهر به صورت رسمی عقد نکاح را منعقد نموده اند ولی زندگی مشترک را شروع نکرده و رابطه زناشویی برقرار نکرده اند. در این حالت قانوناً نصف مهریه به زن تعلق میگیرد. ولی همچنان که در مطالب بالا گفته شد طرفین میتوانند پرداخت هر مبلغی را توافق کنند. در مطلبی جداگانه به موضوع در چه صورت مهریه به زن تعلق نمیگیرد پرداخته ایم که می توانید روی لینک کلیک کنید.
لازم به ذکر است در صورتی که رابطه زناشویی ایجاد شده باشد حتی اگر زن و شوهر زندگی مشترک را آغاز نکرده باشند، تعهد مرد به پرداخت کامل مهریه خواهد بود. البته در این حالت هم توافق حرف اول را میزند و هر مبلغی که زوجین توافق داشته باشند به عنوان مبنا قرار میگیرد.
وکیل طلاق توافقی، توافق زن و مرد را جهت پرداخت مهریه چگونه اعلام میکند؟
وکیل متخصص در طلاق توافقی کلیه توافقات لازم را از جمله توافقات بر سر پرداخت مهریه و نحوه پرداخت آن را صورتجلسه نموده و به امضای دو طرف میرساند. سپس وکیل با حضور در محکمه، توافقات یاد شده را در دادگاه اعلام مینماید. دادگاه نیز در راستای همان توافقات اقدام به صدور گواهی عدم امکان سازش میکند.
آیا بعد از توافق، مرد میتواند مهریه را پرداخت نکند؟
اگر توافق برای انجام تعهدات به گونه ای باشد که مرد ملزم باشد مبلغ معینی در دفترخانه رسمی طلاق پرداخت نموده و سپس صیغه طلاق جاری شود، ثبت طلاق منوط به پرداخت آن خواهد بود. بنابراین مرد نمیتواند بدون پرداخت مبلغ مندرج در رای دادگاه، طلاق را ثبت کند.
آیا تقسیط مهریه در طلاق توافقی امکان دارد؟
بله. همچنان که گفته شد زوجین هرگونه توافقی در راستای پرداخت مهریه میتوانند انجام دهند. همچنین میتوانند پرداخت را به صورت اقساطی انجام دهند. به عنوان مثال در توافقات خود مینویسند: مهریه زوجه ۱۰۰ عدد سکه بهار آزادی است که ۷۰ عدد از آن به زوج بذل گردیده است و ۳۰ سکه باقیمانده از قرار ماهیانه یک سکه بعد از اجرای صیغه طلاق به زوجه پرداخت خواهد شد. لذا مطالبه مهریه در طلاق توافقی بعد از اجرای صیغه طلاق نیز امکان دارد. و در صورت پرداخت نشدن اقساط، زوجه میتواند به شعبه صادر کننده رای طلاق توافقی مراجعه کرده و تقاضای صدور اجراییه کند.
بیشتر بدانید: تقسیط مهریه در طلاق توافقی چگونه است؟
مطالبه مهریه بعد از طلاق توافقی چگونه است؟
در طلاق توافقی، مهریه باید تعیین تکلیف شود. یا زن اقدام به بذل آن مینماید و یا آن را دریافت میکند. همچنین ممکن است طرفین توافق کنند که مرد همچنان بدهکار بماند و طلاق ثبت و اجرا شود. به عنوان مثال ممکن است این چنین توافق شود: کل مهریه ۱۰۰ عدد سکه بهار آزادی است که کلیه آن بر ذمه زوج باقیست و بعد از اجرای صیغه طلاق پرداخت خواهد شد. اگر زن و شوهر به طریق بالا توافق نمایند، طلاق انجام میشود و مهریه، بعد از طلاق به قوت خود باقی میماند.
سوالات متداول
آیا زن میتواند بعد از بخشیدن مهریه پشیمان شود؟
بله ولی اگر طرفین بخواهند از این موضوع جلوگیری کنند باید آن را به دادگاه اعلام کنند.
آیا مهریه در طلاق توافقی قابل تقسیط است؟
بله طرفین میتوانند توافق کنند مهریه طی اقساط بلند مدت یا کوتاه مدت پرداخت شود.
هزینه وکیل در طلاق توافقی چقدر است؟
حق الوکاله به ازای دو وکیل دادگستری با احتساب کلیه هزینه های جانبی تا اخذ رای دادگاه ۷ میلیون تومان است.
دیدگاهتان را بنویسید